Използвайки генетични инструменти при експерименти с мишки, изследователите от Джон Хопкинс идентифицирали

...
Използвайки генетични инструменти при експерименти с мишки, изследователите от Джон Хопкинс идентифицирали
Коментари Харесай

Откриха протеин, който може да върне слуха

Използвайки генетични принадлежности при експерименти с мишки, откривателите от " Джон Хопкинс " разпознали няколко протеина, които точно управляват клетките за разкриване на тон, известни като " власинкови кафези " във вътрешното ухо на бозайниците. 
Протеините може да са от решаващо значение за бъдещите лечения, които могат да възстановят слуха при хора, които сега се водят с необратима загуба на слуха.
Учените от дълго време търсят молекулярни сигнали, които задействат образуването на " звуковите " клетки - такива, които усещат и предават тон, сподели Анжелика Детлофер, доцент по невронаука от университета " Джон Хопкинс ".

" Тези кафези са главен състезател в загубата на слуха и знанието за това по какъв начин се развиват ще ни помогне да разберем методите за подмяна на тези повредени кафези ", прибавя тя.
За да чуват бозайниците, звуковите трептения пътуват през куха конструкция във формата на охлюв, наречена кохлея (вътрешното ухо). Структурата навътре в кохлеята е построена от два вида кафези, вътрешни и външни „ власинкови кафези “, които предават звукова информация на мозъка.
Около 90% от генетичната загуба на слуха се предизвиква от проблеми с тези кафези или увреждане на слуховите нерви, които свързват клетките с мозъка. Загубата на слуха заради излагане на мощен звук или избрани вирусни инфекции е резултат от увреждане на този вид кафези.
За разлика от други бозайници и птици, човешките " власинкови кафези " не могат да се регенерират. Така че, откакто са развалени, загубата на слуха е непрекъсната.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР